Pełnomocniczka Kongresu Kobiet / Wałbrzych 2016

Elżbieta Polewska
ELŻBIETA POLEWSKA- Przewodnicząca Wałbrzyskiego Koła Partii Kobiet. Aktywnie działa w  ZNP i wielu stowarzyszeniach  feministycznych: "Kobiecanki", " Biznes na obcasach", fundacja "Kobiety zmieniają świat".  Członkini Rady Programowej Stowarzyszenia Dolnośląski Kongres Kobiet.

Wieloletnia przewodnicząca Oddziału Polskiego Towarzystwa Dysleksji. Aktualnie  na aktywnej emeryturze - zajmuje się terapią dysleksji w Poradni Psychologiczno- Psychiatrycznej.

Prywatnie, feministka, żona feministy, mama dorosłej Ewy. Lubi pracę w ogrodzie, wycieczki  i taniec.

Kontakt:
ela1polewska@gmail.com

Wicepełnomocniczka Kongresu Kobiet / Wałbrzych 2016

Teresa Wincek

TERESA WINCEK Wałbrzyszanka od urodzenia.Babcia 5-letniej wnuczki. Dyplom magistra z wyróżnieniem na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego (1989 r.). Od 26 lat wspólnik firmy w sektorze budowlanym. Wcześniej Kierowniczka Biura Stowarzyszenia Wisła-Odra w Wałbrzychu i pracownica Urzędu Miejskiego. W tym okresie inicjatorka kilku akcji społecznych, w tym na rzecz młodocianych, którzy popadli w konflikt z prawem, ale ich dalsza postawa dobrze rokowała (duża satysfakcja, bo kredyt zaufania był trafny, utrzymujemy kontakt do dzisiaj!).W okresie prowadzenia własnej działalności gospodarczej (po transformacji - w 1990 r. byliśmy w Wałbrzychu pierwszą prywatną hurtownią materiałów budowlanych) wielokrotnie zderzałam się z nieżyciowymi przepisami, biurokracją lub wręcz urzędniczymi nadużyciami. W 2007 r. zainicjowałam w mieście jedyną w swoim rodzaju akcję oporu najemców lokali użytkowych, dotyczącą sposobu naliczania podatku od nieruchomości. Uratowaliśmy ok. 50 najbardziej prężnych i zdeterminowanych firm. Ok. 8-m-cy pracy, niekiedy na pograniczu "walenia głową w mur" - przyniosło efekt! Na fali pewnego buntu,  na krótko wstąpiłam do Partii Kobiet, ale dopiero program Kongresu Kobiet odpowiadał moim standardom, zaangażowaniu i temperamentowi.

Kontakt:
twincek@kongreskobiet.pl