Pełnomocniczka Kongresu Kobiet / Szczecin 2016

Bogna Czałczyńska

BOGNA CZAŁCZYŃSKA członkini Rady Programowej oraz pełnomocniczka regionalna Kongresu Kobiet. Prezeska Fundacji CZAS DIALOGU. Inicjatorka i organizatorka Regionalnych Kongresów Kobiet w Szczecinie i Goleniowie, Rejsów Kobiet NAWIGRACJE, współorganizatorka  akcji One Billion Rising - Nazywam sie Miliard w Szczecinie, partnerka projektu Antyprzemocowej Sieci Kobiet. Zaangażowana w akcje zbierania podpisów pod obywatelskimi projektami ustaw m.in. o zapobieganiu przemocy domowej, ustawy parytetowej oraz dofinansowaniu procedury in vitro.  Koordynatorka  ruchu społecznego Dziewuchy Dziewuchom w Szczecinie. Współorganizatorka projektu GENDER MOBIL realizowanego na polsko-niemieckim pograniczu, projektu ŚWIETLIKI, programów rewitalizacji społecznej i animacji środowisk lokalnych na obszarach wiejskich. Prowadzi warsztaty antydyskryminacyjne dla pracodawców, pracowników urzędu pracy i bezrobotnych.

Inicjatorka nieformalnej grupy Klub Kobiet w Podróży realizujących wyjazdy poza kulturowe stereotypy. Współorganizatorka inicjatyw - Festiwalu Kultur Afrykafest, Przeglądu Filmu Gruzińskiego, Dni Turcji...  Działa na rzecz uchodźców i integracji międzykulturowej. Zainteresowana społeczną zmianą związaną ze stosowania narzędzi partycypacji obywatelskiej oraz większego udziału kobiet w życiu społecznym.

Wypoczywa na wodzie, przy wodzie i pod wodą.

Kontakt:
bczalczynska@kongreskobiet.pl