Pełnomocniczka Kongresu Kobiet / Sosnowiec 2017

HALINA SOBAŃSKA - dr nauk humanistycznych, historyczka, politolożka, wykładowczyni akademicka, liderka regionalna, działaczka społeczna, polityczka, radna Sosnowca (4 kadencje), feministka, organizatorka licznych akcji, marszy, protestów przeciw dyskryminacji i przemocy wobec kobiet - One Billion Rising - w Sosnowcu. Założycielka i prezeska Stowarzyszenia Aktywne Kobiety, założycielka Centrum Informacji Praw Kobiet - bezpłatne poradnictwo prawne i psychologiczne dla kobiet. Koordynatorka projektów na rzecz zwiększenia udziału kobiet w życiu publicznym, aktywizacji seniorów - inicjatorka powołania Rady Seniorek i Seniorów w Sosnowcu.

Absolwentka Studiów Podyplomowych z zakresu Kulturowej Tożsamości Płci, Szkoły Modelu Współpracy Gminy z organizacjami pozarządowymi, Szkoły Partycypacji Społecznej. Uczestniczka spotkania przedstawicielek organizacji kobiecych w Pradze w 2012 r. w ramach projektu "Let’s make female politics" oraz Nowym Yorku, Filadelfii, Waszyngtonie, Dublinie i Pradze w ramach projektu "Kształcenie kadry edukacji dorosłych na rzecz zwiększenia udziału kobiet w życiu publicznym" (2016). Uczestniczka Światowego Marszu Kobiet w Stambule (2011). Za aktywność społeczną uznana za "Kobietę Sukcesu Śląska" w plebiscycie widzów TVS (2013) oraz "Jedną z 50 najbardziej wpływowych kobiet województwa śląskiego" - plebiscyt Dziennika Zachodniego (2008, 2014). Nominowana do tytułu "Człowiek roku w Sosnowcu" (2014). Laureatka plebiscytu "Stalowy Goździk" (2013). Kandydatka w wyborach do PE w 2014 r. i do Sejmu (2015). Autorka artykułów i publikacji na temat udziału kobiet w życiu publicznym.

Kontakt:
sobanska.halina1@gmail.com