Pełnomocniczka Kongresu Kobiet / Płock 2016

Iwona Wierzbicka

IWONA WIERZBICKA - architektka i urbanistka,  specjalistka w dziedzinie planowania przestrzennego, społeczniczka. Ukończyła studia na Wydziale Architektury i Urbanistyki Politechniki Gdańskiej oraz studia podyplomowe na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W ramach programu USAID odbyła staż w Stanach Zjednoczonych(1997).

Była kierowniczką budowy Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, pracowała w Wojewódzkim Biurze Planowania Przestrzennego w Płocku. Pełniła funkcję naczelniczki Wydziału Architektury i Urbanistyki w Urzędzie Miejskim w Sierpcu oraz dyrektorki Wydziału Strategii Urbanistyki i Katastru w Urzędzie Miasta Płocka.

W latach 2011 - 2012  pełniła funkcję prezesa Agencji Rewitalizacji Starówki Sp. z o.o.
Jest  właścicielką Instytutu Planowania Miejskiego. Pomysłodawczyni wielu realizowanych w Płocku projektów unijnych, w tym "Tumska salonem miasta". Jest laureatką nagrody wojewody gdańskiego (1984).

Brała udział w  wyborach samorządowych w 2010r., kandydując na stanowisko Prezydent Płocka.

Zaangażowana w działalność społeczną (Towarzystwo Naukowe Płockie, Stowarzyszenie Przyjaciół  Płocka, Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum Mazowieckiego, Stowarzyszenie Tumska). Aktywnie uczestniczy w ruchu społecznym na rzecz kobiet.

Kontakt:
ipmarchitekci@gmail.com