Oczami kobiet

Najlepsze filmy z kobiecej perspektywy. Cykl filmowy Kongresu Kobiet i Kina Luna Oczami kobiet to cykl filmów, który przybliża widzom świat widziany z kobiecej perspektywy. Wszystkie zaprezentowane filmy dotykają tematyki, którą często pomija kino męskie. Kobiety odkrywają przed widzami nowe, nieznane obszary rzeczywistości – ich osobiste, skupione na emocjach kino, stanowi świeży powiew w zdominowanym przez mężczyzn świecie filmu.

Dwa razy w miesiącu w kinie Luna w Warszawie odbywa się pokaz filmów o tematyce kobiecej. Po filmie odbędzie się rozmowa z zaproszoną gościnią.

Bilety można kupić on-line na stronie kina Luna (można dokonać rezerwacji lub zakupu on-line; rezerwacje wygasają na pół godz. przed wydarzeniem).

"Jestem Femen" w cyklu Oczami Kobiet, piątek 19 czerwca 2015

Film okumentalny o fenomenie ukraińskiego kobiecego ugrupowania Femen w kinie Luna. Spotkanie po filmie z gośćmi z Ukrainy i Marią Klaman z Krytyki Politycznej poprowadzi Marzena Chińcz.

"Dziennik panny służącej" w cyklu Oczami Kobiet, piątek 22 maja 2015

"Dziennik panny służącej" - ekranizacja skandalizującej powieści Octave'a Mirbeau z 1900 roku -  w piątek 22 maja o godz. 18.30 w kinie Luna.

"Optymistki" w cyklu Oczami Kobiet, piątek 24 kwietnia 2015

"Optymistki" -  to pełnometrażowy dokument o niezwyczajnej drużynie siatkarskiej. W jej skład wchodzą panie w wieku od 66 do 98 lat - w piątek 24 kwietnia o godz. 18.30 w kinie Luna.

Oczami Kobiet w 2015 roku

Filmy i spotkania w 2015 roku