Aktywna kobieta to spełniona kobieta, to wyższa jakość życia jej i rodziny. Im więcej kobiet w firmach, tym lepsza kondycja firm. Im większe zawodowe zaangażowanie kobiet, tym lepszy rozwój kraju. A tym samym – im więcej pracujących kobiet, tym lepsza gospodarcza sytuacja w kraju. To stwierdzone. A więc… aktywizujemy kobiety! Pomagamy im/Wam odnaleźć się i wzmocnić na lokalnym rynku pracy. Stowarzyszenie Kongres Kobiet – największa kobieca organizacja pozarządowa w Polsce – ruszyła z ogólnopolskim projektem skierowanym do Was – do nas, kobiet. Program realizowany jest dzięki grantowi przyznanemu przez Fundację Coca-Coli z siedzibą w Atlancie.

KOBIETY, jeśli  jesteście aktywne zawodowo, chcecie zmienić ścieżkę kariery, potrzebujecie wzmocnienia i wiedzy na temat Waszych praw, szans i możliwości, to dla Was jest ten projekt. Jeśli chcecie założyć własne firmy, czujecie się zagrożone wykluczeniem ze względu na wiek (50+) lub jesteście matkami chcącymi wrócić na rynek pracy, to dla Was też organizujemy nasze konferencje. Dajcie sobie szansę, przeczytajcie program tej najbliższej, w Lublinie, i rejestrujcie się! Bo teraz jest CZAS NA KOBIETY!

UDZIAŁ W KONFERENCJI JEST BEZPŁATNY!

DATA I LOKALIZACJA KONFERENCJI:

28 kwietnia 2017, piątek, Lublin, Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie, ul. Bursaki 12

PLAN KONFERENCJI:

9:00 - 9:45:     Kobiecy networking - Rejestracja uczestniczek

10:00 - 13:00: I BLOK – WIEDZA - WZMACNIANIE KOBIET

1. Rozpoczęcie - Dorota Warakomska, Henryka Strojnowska

2.  Kobiety – Polki XXI wieku - Nasze prawa, nasze szanse. Nasza solidarność Dorota Warakomska

3. Korzyści z obecności kobiet w gospodarce - Dominika Bettman

4.  Sytuacja kobiet na lokalnym rynku pracy - dr Justyna Syroka

- Bariery, wyzwania i dobre praktyki – Szukamy rozwiązań – dyskusja – prowadzenie – Dorota Warakomska;

udział Izabela Kozłowska-Dechnik, Joanna Olędzka, Małgorzata Sokół, Henryka Strojnowska, Małgorzata Wróblewska

Temat: jak pokonywać bariery, wyzwania i stereotypy. Dobre praktyki na lubelskim rynku pracy, dyskusja z przedstawicielkami władz samorządowych, instytucji rynku pracy, przedsiębiorczyń, III sektora i kobiet z inicjatywą.

5. Teraz jest czas na kobiety. Nasz czas! Wykorzystajmy go, działajmy razem na rzecz naszych praw, naszych szans, naszej wolności - Podsumowanie części plenarnej

13:00-13:30: PRZERWA LUNCHOWA

13:30-15:00: II BLOK - WARSZTATY

1. Wizerunek sukcesu - jak mnie widzą, tak... mi płacą (Anna Uss-Wojciechowska)

2. Biznes - czas na przedsiębiorczość (Mariusz Wiktorowicz)

3. Etat czy własna działalność - co się bardziej opłaca? (Anna Syroka-Bojarczyk)

15:00-15:15 PRZERWA KAWOWA (15 min.)

15:15-16:45: III BLOK - WARSZTATY (1 warsztat – do wyboru)

1. Wizerunek sukcesu - jak mnie widzą, tak... mi płacą (Anna Uss-Wojciechowska)

2. Biznes - czas na przedsiębiorczość (Mariusz Wiktorowicz)

16:45-17:00: PODSUMOWANIE PLENARNE, ZAKOŃCZENIE – kobiety mają głos i nie boją się go użyć! –Dorota Warakomska, dr Justyna Syroka

ZAREJESTRUJ SIĘ

PRELEGENTKI

DOROTA WARAKOMSKA dziennikarka i publicystka, autorka reportaży, programów telewizyjnych, artykułów, doradczyni medialna, wykładowczyni, autorka m.in. książki o USA: „Droga 66”. Prezeska zarządu stowarzyszenia Kongres Kobiet oraz rzeczniczka prasowa, założycielka i członkini zarządu „Towarzystwo Dziennikarskie”. Związana z TVP w latach 1991-2006: reporterka, korespondentka w USA, prezenterka głównych programów informacyjnych: Wiadomości TVP1 i Panoramy TVP2, szefowa Panoramy i wicedyrektor TVP1. Absolwentka UW. Stypendystka National Forum Foundation oraz German Marshall Fund of the US. Stażystka w stacjach Fox oraz CNN.

DOMINIKA BETTMAN - członkini zarządu Stowarzyszenia Kongres Kobiet. Ekonomistka. Prezeska zarządu ds. finansowych firmy Siemens. Założycielka klubu kobiet biznesu „Gdzie diabeł nie może...”

Karierę zawodową rozpoczęła w 1995 roku od przygotowywania analiz i informacji dla japońskiego doradcy Ministra Przemysłu i Handlu w Polsce. Od 1996 r. związana z koncernem Siemens, gdzie pracowała w działach logistyki, sprzedaży i finansów. W 2002 r. została Dyrektorką ds. Finansowych branży informatycznej Siemens Business Services, w 2004 Dyrektorką Finansową branży telekomunikacyjnej Information and Communication Networks, a następnie Communications. Była Członkinią Zarządu firmy Siemens Networks Sp. z o.o.; w 2007 r. została Wiceprezeską Zarządu ds. Finansowych firmy Nokia Siemens Networks Sp. z o.o. Od 2009 r. jest Członkinią Zarządu ds. Finansowych Siemens Sp. z o.o. Aktywna działaczka na forum Polsko – Niemieckiej Izby Przemysłowo – Handlowej, w Konfederacji Lewiatan oraz w Bussines Centre Club, w którym reprezentuje firmę.  Absolwentka Wydziału Handlu Zagranicznego w Szkole Głównej Handlowej. Uczestniczka Światowych Szczytów Kobiet w Atenach, Kuala Lumpur, Paryżu i Sao Paolo.

WARSZTATY

ANNA SYROKA-BOJARCZYK - kierowniczka Oddziału Kontroli Departamentu Wdrażania Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.

Opis warsztatu: W warsztacie przeanalizowane zostaną różne aspekty wpływające na opłacalność danej formy zarobkowania, wady i zalety obu form.

ANNA USS-WOJCIECHOWSKA – stylistka, wykładowczyni w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Lublinie, specjalistka w zakresie biznesowego dress – codu.

Opis warsztatu: W warsztacie poruszone zostaną również zagadnienia związane z savoir - vivrem w biznesie, autoprezentacją oraz metodami prezentacji osobistej.

MARIUSZ WIKTOROWICZ - doradca zawodowy z Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej – Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie.

Opis warsztatu: Sposoby tworzenia biznes planu. Wsparcie finansowe na rozpoczęcie i rozwój przedsiębiorca.  Procedury formalne podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Rodzaje działalności gospodarczej. Spółdzielnie socjalne. Franczyza – czyli inny sposób na biznes.

Po Konferencji każda z uczestniczek Konferencji otrzyma link do strony www, gdzie umieszczone będą materiały pomocne w budowaniu dalszej kariery – merytoryczne wykłady wzmacniające ekspertek i praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie na rynku pracy.

Tu więcej informacji o projekcie realizowanym w całej Polsce (wkrótce konferencje w kolejnych miastach)

Cykl konferencji „Czas na kobiety!” organizowany przez Stowarzyszenie Kongres Kobiet

Organizator -

Partner projektu –