Zarejestruj się na IX Kongres Kobiet!

Dodano: 30 kwietnia 2017

IX Kongres Kobiet (9-10 września)

MOŻNA SIĘ REJESTROWAĆ!

Ruszamy ku regionom – zapraszamy do Poznania! Tam z naszymi postulatami otwartości, równości, emancypacji i europejskości będziemy czuć się dobrze!

Przygotowania do IX ogólnopolskiego Kongresu Kobiet trwają. Spotkamy się w Poznaniu 9 i 10 września, by dyskutować o tym, co zrobić, aby Polska stała się lepsza i bardziej sprawiedliwa. By była krajem, w którym kobiety i mężczyźni cieszą się wolnością, równymi prawami i szansami, a dzieci żyją bezpiecznie i kolorowo. Będziemy się też zastanawiać, jak obronić demokrację i państwo prawa przed zagrożeniami autorytaryzmu i populizmu, jak obronić i wzmocnić prawa i wolności kobiet. Bo ogłaszamy „Alert dla praw kobiet” – to hasło tegorocznego Kongresu.

Na IX Kongresie będzie można słuchać wykładów, dyskutować, brać udział w warsztatach, wymieniać się doświadczeniami, tworzyć koalicje, wspierać się i budować sieć znajomości, przyjaźni, solidarności, wsparcia. Będzie można zwiedzać Park Kobiet, korzystać z bogatej oferty kulturowej.

Oferujemy kilkanaście CENTRÓW TEMATYCZNYCH (panele, dyskusje, warsztaty), poświęconych sprawom polityki międzynarodowej, polityki wewnętrznej, ruchom oporu, kwestiom ekologicznym, wychowawczym, ekonomicznym i zdrowotnym (zajmiemy się uzależnieniami i depresjami). Będziemy rozmawiały o ekoterroryzmie (w wykonaniu rządu) i ekofeminizmie (m.in. o filmie „Pokot” Agnieszki Holland), będziemy zastanawiały się nad przyszłością Czarnego Protestu i innych ruchów w obronie praw kobiet.

Jak zawsze, wśród tematów znajdą się sprawy edukacji (jej tegorocznej deformy i niejasnej przyszłości szkoły), sprawy seniorów oraz sprawy kultury, bo Poznań jest miastem wolnej, wspaniałej kultury. Nie zabraknie też szczerej debaty o niepełnosprawności, na którą zapraszają organizujące Centrum pod hasłem "Chcemy całego życia" osoby z niepełnosprawnością i ich bliscy.

Ponieważ zbliżają się wybory samorządowe, będziemy zachęcać do brania w nich udziału (bo samorząd bez kobiet to mniej niż pół samorządu), będziemy snuć plany o przyszłości Polski i Europydiagnozować rynki pracy, innowacyjność gospodarki i prekariat kobiet (jak również to, co nam dało 500 plus).

CENTRUM ŻYCIA zajmiemy się problemami związanymi z macierzyństwem, opieką okołoporodową, edukacją seksualną i wychowaniem trudnych dzieci.

CENTRUM MEDIALNYM przedstawimy wyniki rocznego monitoringu mediów przeprowadzonego pod kątem równości (to znaczy nierówności) płci. Będziemy też mówić o języku polityki i języku nienawiści, który zalewa media społecznościowe i sferę publiczną.

W CENTRUM GRRRLPOWER młode feministki przedstawią nam swoją wizję świata, a w CENTRUM DUCHOWYM wszystkich chętnych ukoi i wzmocni Ewa Woydyłło i inne psycholożki.

Będzie się działo! Na poważnie i trochę mniej. Zapraszamy!

ZAREJESTRUJ SIĘ

(UDZIAŁ BEZPŁATNY)

Wyjdźcie z domów, spotkajcie się, pogadajcie, budujcie kobiecą solidarność i fortecę (z naszych serc i umysłów) dla równości, wolności i sprawiedliwości. Kongres Kobiet to Wy!

Do zobaczenia 9 i 10 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich!

♦ Przypominamy, że - jak zawsze - dojazd i zakwaterowanie wszystkie uczestniczki i wolontariuszki zapewniają sobie we własnym zakresie. Nie zapomnij zarezerwować sobie noclegu!

Zostań wolontariuszką/wolontariuszem na IX Kongresie Kobiet

Zostań Partnerem IX Kongresu Kobiet / Współpraca