"Zakonnice odchodzą po cichu" - wydanie specjalne

Dodano: 17 listopada 2017

www.wydawnictwo.krytykapolityczna.pl
www.krytykapolityczna.pl

Pobierz obrazki

Zakonnice odchodzą po cichu – reportażowy bestseller, który kupiło 50 000 czytelników! – wraca w wydaniu specjalnym wzbogaconym o rozdział „Echa” oraz znakomite fotografie.

Marta Abramowicz, nominowana do nagrody Okulary Równości 2017 – „za oddanie głosu tym, które milczały przez wieki” – napisała nową część „Echa” o tym, co się wydarzyło po wydaniu książki. A wydarzyło się bardzo wiele.

Książka ukazała się w lutym 2016 roku. Zniknęła z księgarń tak szybko, że wydawnictwo nie nadążało z dodrukiem. Zakonnice przez miesiąc były w centrum uwagi wszystkich mediów - począwszy od „Niedzieli” a skończywszy na Pudelku. Merytoryczna dyskusja mieszała się z sensacyjnymi nagłówkami. Autorka dostała kilkaset listów od czytelników i czytelniczek. Napisały byłe zakonnice, ich rodziny, świeccy pracownicy zakonnych dzieł, byli księża, ludzie związani i niezwiązani z Kościołem. Rodziny napisały, że wreszcie zrozumiały swoje córki, kuzynki, ciotki, które przez lata milczały. Pracownicy, że mają materiał na jeszcze niejedną książkę. Byli księża, że jest im przykro, bo tak właśnie jest, zakonnice są na samym dnie hierarchii. Związani z Kościołem, że chcieliby coś zmienić. Niezwiązani, że chcieliby pomóc.

Głos zabrała także Konferencja Episkopatu Polski i co ważne - przełożone zgromadzeń zakonnych. Co powiedziały? Kto uznał książkę za dzieło szatana, potępił i skazał na milczenie? A kto zobaczył w niej inspirację Ducha Świętego? I co z tego wynikło dla byłych sióstr? O tym wszystkim przeczytacie w „Echach”.
Napisane w czystym stylu, bez zbędnego patosu, prowadzą prosto do istoty rzeczy. Tak jak wcześniej, autorka zachęca, żeby fakty, niczym puzzle, każdy z nas złożył w całość, aby odkryć, co jest dobrem, a co złem.

Marta Abramowicz o swoim reportażu: - Nad „Echami” pracowałam ponad rok. Ta część domyka książkę i wnosi zupełnie nowe treści. Musiał upłynąć czas, żeby dokonała się zmiana.

"Echa" zostaną dołączone do Zakonnic… jako swoisty suplement, „ostatni rozdział”, bo stanowią jej integralną końcową część, po której jeszcze raz inaczej spojrzymy na siostry zakonne. Inaczej niż po części pierwszej. Całość, jako wydanie specjalne wzbogacone zdjęciami z prób spektaklu,trafi do księgarń 24 listopada

Tymczasem już 16 listopada w Opolu odbędzie się premiera wydania specjalnego reportażu „Zakonnice odchodzą po cichu” poszerzonego o nową część „Echa” oraz zdjęcia z prób spektaklu, który powstał w Teatrze im. J. Kochanowskiego na motywach książki. O godz. 19.30 w Teatrze będzie miało miejsce spotkanie z autorką, a dyskusję poprowadzi Jacek Wakar.

Wydanie specjalne książki Zakonnice odchodzą po cichu ukaże się na wysokiej jakości papierze w twardej oprawie, z dodaniem licznych fotografii, w tym kolorowych, z prób spektaklu, który na motywach książki powstał w Teatrze im. J. Kochanowskiego w Opolu w reż. Darii Kopiec.

Kolejne spotkania z Martą Abramowicz:
2 grudnia, godz. 18.00, Wrocław, Targi Dobrych Książek
Spotkanie poprowadzi Jaś Kapela.
(już od 17.00 autorka będzie podpisywała książkę na targowym stoisku Krytyki Politycznej)
7 grudnia, godz. 19.00, Warszawa, redakcja Krytyki Politycznej

Książka z matronatem Kongresu Kobiet