Wspomnienie na 7 listopada 2017

Dodano: 8 listopada 2017

Wspomnienie na 7 listopada 2017

150 lat temu urodziła się Maria Skłodowska-Curie, wybitna osobowość i uczona o ponadprzeciętnej inteligencji, jedna z najbardziej wpływowych kobiet swojej epoki. Do dziś stanowi inspirację dla wielu kobiet współczesnego świata.

Była pierwszą kobietą na świecie, która otrzymała nagrodę Nobla i pierwszą uczoną, która została dwukrotnie wyróżniona tą nagrodą (do tej pory tylko 4 naukowców dostąpiło tego zaszczytu). Była także pierwszą kobietą, która została profesorem katedry fizyki i dyrektorem laboratorium na Sorbonie. W 1916 r. jako jedna z pierwszych kobiet we Francji dostała prawo jazdy, które było jej potrzebne, by samodzielnie dojeżdżać ze swoim laboratorium radiologicznym do żołnierzy walczących w czasie I wojny światowej.

Przecierała szlaki innym kobietom, gdyż w Instytucie Radiologii, który utworzyła, zatrudniała wiele studentek, badaczek  i naukowczyń, tym samym przyczyniła się do emancypacji kobiet we Francji

Mówiła o sobie : „Jestem z tych, którzy wierzą, że nauka jest czymś bardzo pięknym”.

Doceniamy jej niezwykła drogę życiową i pamiętamy o jej osiągnięciach. Maria, która w XIX w. nie mogła studiować w Królestwie Polskim i wyjechała do Paryża, by tam studiować, stała się wtedy wzorem dla tysięcy kobiet. Inspiruje nas także dziś, a jej historia jest dla nas pięknym przykładem przekraczania nie tylko własnych granic, ale też pokonywania kulturowych stereotypów i ról tradycyjnie przypisywanych kobietom.

zdjęcie: Generalstabens Litografiska Anstalt Stockholm