Królową swego życia bądź - Danuta Błażejczyk na X Kongresie Kobiet

Dodano: 12 czerwca 2018

KRÓLOWĄ SWEGO ŻYCIA BĄDŹ – to pełne optymizmu i radości spotkanie z Danutą Błażejczyk i jej piosenkami.

Już od pierwszych taktów tej piosenki autorstwa D. Błażejczyk / M. Jurecki dacie się Państwo porwać jej przesłaniu, że każdy z nas mimo swoich wad, wart jest kochania i każdy powinien być królem swego życia.

W programie usłyszeć będzie można wiele piosenek, które specjalnie dla Danuty Błażejczyk  napisali najwybitniejsi kompozytorzy i autorzy tekstów, wśród nich: Włodzimierz Korcz, Marek Stefankiewicz, Seweryn Krajewski, Jacek Mikuła, Mieczysław Jurecki, Wojciech Młynarski, Andrzej Jerzy Masłowski, Jonasz Kofta, Ernest Bryll.

Królową swego życia bądź, to nie tylko piosenki, to także spotkanie z Danutą Błażejczyk człowiekiem pogodnym i pełnym optymizmu, którym potrafi „zarażać” innych.

Danucie Błażejczyk towarzyszy ARTUR GRUDZIŃSKI BAND w składzie:

Artur Grudziński – instrumenty klawiszowe,

Ludmiła Małecka, Karolina Błażejczyk – chórek

Konrad Kubicki – gitara basowa

Piotr Malicki – gitary

Andrzej Błażejczyk – perkusja

W programie będzie można także usłyszeć piosenkę “Nuty” - kompozycję Krzysztofa Gwiazdy do słów Krzysztofa Cezarego Buszmana, która znalazła się wśród 5 piosenek, wyłonionych z ponad 1000 piosenek zgłoszonych do konkursu ogłoszonego przez ZAiKS I Polskie Radio – Piosenka na 100.

Danuta Błażejczyk debiutowała w 1985 r. w Opolu piosenką „Taki cud i miód”.

W 2015 roku obchodziła jubileusz XXX-lecia pracy artystycznej. Koncerty inaugurujące jubileusz odbyły się w Warszawie – w Teatrze Żydowskim i w Studio Koncertowym Polskiego Radia im. Witolda Lutosławskiego, a także w Busku Zdroju - w Buskim Samorządowym Centrum Kultury. Gośćmi specjalnymi była Anna Maria Jopek, Anna Jurksztowicz, Kayah, Anna Lubańska – mezzosopran, Alicja Majewska, Katarzyna Nosowska, Karolina Błażejczyk, Aneta Figiel, Lidia Kopania.

Artystom towarzyszył Artur Grudziński Band i Darek Janus Band, a także Zbigniew Bizoń, Andrzej Ibek, Włodzimierz Korcz, Henryk i Michał Miśkiewicz, Marek Napiórkowski, Ryszard Poznakowski, Jan Smoczyński.

Danuta Błażejczyk jest laureatką wielu festiwali krajowych i zagranicznych.

Śpiewa muzykę rozrywkową i jazzową. Nagrała wiele płyt z muzyką polską i standardami światowymi. Z wielkim powodzeniem występowała także na scenie teatralnej w przedstawieniach ”Złe zachowanie”, „Fame”, „Nunsense” i „Moniuszkowo”, "Tajemnica Tomka Sawyera”, a także w serialu „Lokatorzy”.

Jest założycielką i Prezeską FUNDACJI APETYT na KULTURĘ. Fundacja ta opiekuje się uzdolnioną artystycznie młodzieżą oraz realizuje wyjątkowe i ambitne wydarzenia artystyczne. W 2011r. z rąk Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Danuta Błażejczyk otrzymała Srebrny Medal Gloria Artis -­ Zasłużonym dla Kultury Narodowej.

Przez wiele lat istnienia na estradzie zyskała sobie miano artystki lubianej, cenionej zarówno przez odbiorców jak i krytyków muzycznych, szczególnie za niebanalny repertuar, wspaniałe warunki wokalne, specyficzna barwę głosu i niebywałą muzykalność.

Patronat honorowy:

Współpraca: