Kongres Kobiet popiera protestujące pielęgniarki

Dodano: 7 czerwca 2016

To ciężki zawód, niezwykle potrzebny i wymagający nie tylko profesjonalnych umiejętności, ale również osobistego zaangażowania. To praca, która nigdy – za żadnych reżimów ani rządów – nie była wynagradzana w sposób ekwiwalentny do włożonych w nią trudów i umiejętności.

Od samych początków pielęgniarstwo traktowano jako powołanie związane z „naturalnymi” kobiecymi atrybutami – troską, uważnością, poświęceniem, czuwaniem, opieką, miłością. Skoro te cechy były „naturalne”, to po co je wynagradzać?! Po dziś dzień pielęgniarki należą do najgorzej wynagradzanych zawodów, choć zarazem jest to zawód o niesłuchanie wysokiej użyteczności społecznej. Władza tego nie widziała i nie widzi. Nie było i nie ma woli politycznej, by docenić tę ważną pracę, zwłaszcza że pielęgniarkom trudno bronić swoich roszczeń – ich strajk często spotyka się z niezadowoleniem czy potępieniem społecznym, związanym z odejściem od łóżek pacjentów.

Wiemy jednak, że ta forma strajku nie jest przez nie nadużywana, ale czasem – tak jak dziś – jest konieczna, by doprowadzić do podwyżek wynagrodzenia. Bez nacisków rząd nie zrobi nic.

Pielęgniarki, „walcząc o swoje”, tak naprawdę  „walczą o nasze” – o sprawiedliwość, o godziwą płacę, o uznanie, o nasze bezpieczeństwo i zdrowie.

Popieramy i solidaryzujemy się. Jesteśmy z Wami!