Kongres Kobiet jako społeczny megaiwent

Dodano: 28 lipca 2017

"Kongres stawia na to, co po angielsku nazywamy empowerment - wzmocnienie społeczne i symboliczne pozycji i aktywności kobiet. W kraju, który ciągle rządzi się prostym patriarchalnym rozumieniem ról płciowych, właściwym dla kultury postchłopskiej oraz którego symboliczna sfera polityczna i społeczna ma charakter kultury gwałtu, ten gest wydaje się rewolucyjny i radykalny." – pisze Agata Araszkiewicz w Czasie Kultury - Kwartalniku społeczno-kulturalnym.

W tekście autorka przedstawia po krótce motywy powstania Kongresu, a także jego historię. Pisze też o zbliżającym się IX ogólnopolskim Kongresie Kobiet (9-10 września, Poznań), którego program będzie bardzo bogaty. Autorka tekstu - Agata Araszkiewicz (historyczka literatury, krytyczka sztuki) - jest opiekunką jednego z centrów tematycznych - Centrum Kultury.

A tu cały tekst "Kongres jako społeczny megaiwent" (link)

IX ogólnopolski Kongres Kobiet (9-10 września, Międzynarodowe Targi Poznańskie) jest wydarzeniem otwartym. Udział w nim jest bezpłatny, należy się tylko ZAREJESTROWAĆ