Inna 2. Kobiety mówią – debaty i filmy

Dodano: 12 lutego 2018

Inna 2. Kobiety mówią – debaty i filmy

28 lutego 2018, godz. 18.00
Od "Me too" do "Time's up"
Spotkanie z Martą Frej, Agatą Szczęśniak, Leszkiem Koczanowiczem. Rozmowę prowadzić będzie Anita Skwara
Pokaz filmu: "Thelma i Louise"

Podczas spotkania od "Me too" do "Time's up" będziemy rozmawiać o przełamaniu pewnego stereotypu postrzegania kobiet. "Me Too" to zjawisko, które do spraw omawianych dotychczas jedynie przez kobiety lub najczęściej skrywanych w pokładach niepamięci, zostali zaangażowani mężczyźni - którzy zobaczyli, że do "Me Too" przyznają się nie tylko obce kobiety, traktowane nieco jako odrębny byt, ale że są to często najbliższe im kobiety: ich koleżanki, przyjaciółki, żony.

"Thelma i Louise", reż. R. Scott, USA 1991, 129 min.

Nietypowy film drogi z kobietami w rolach głównych. Fabuła filmu krąży wokół ucieczki Thelmy i Louise od szarej rzeczywistości, ich podróży przez Amerykę i problemów, które napotykają po drodze. W rolach głównych wystąpiły Geena Davis (Thelma) i Susan Sarandon (Louise).

6 marca 2018, godz. 19.00
100. rocznica uzyskania praw wyborczych przez kobiety.
Spotkanie z Joanną Szczepkowską, Sonią Dragą i Małgorzatą Tkacz-Janik. Rozmowę prowadzić będzie Jarosław Makowski
Pokaz filmu: "Boski porządek"

Spotkanie, które skupiało się będzie wokół 100. rocznicy uzyskania praw wyborczych przez kobiety, będzie dotyczyło również emancypacji kobiet, publicznego zabierania głosu przez kobiety w tematach politycznych i społecznych. Zostaną przybliżone między innymi historyczne postacie śląskich polityczek: Janiny Omańkowskiej, Józefy Bramowskiej i Krystyny Bochenek oraz kobiet w polityce na świcie m.in. Hilary Clinton.

"Boski porządek", reż. P.B. Volpe, Szwajcaria 2017, 96 min.

Szwajcaria, 1971 r: Nora jest młodą gospodynią domową i matką, która mieszka ze swoim mężem i dwoma synami w spokojnej małej wiosce. Nora nawet nie przeczuwa, że jej życie ulegnie radykalnej zmianie i z kury domowej stanie się feministyczną aktywistką, doprowadzając do przyznania kobietom praw wyborczych. Film inspirowany faktami, opowiadający o drodze Szwajcarek do uzyskania pełni swobód obywatelskich – kolejny w kanonie kina kobiecego po „Niezłomnych” i „Sufrażystce”.

Centrum Sztuki Filmowej / Kino Kosmos - Sokolska 66, 40-087 Katowice

Bilety: Bilety: 15 ulgowy i 18 cały