Czas na kobiety. Przed nami X Kongres Kobiet - artykuł

Dodano: 4 kwietnia 2018

Czas na kobiety. Przed nami X Kongres Kobiet

Prof. Maria Janion tezą, że w patriarchalnym polskim świecie istnieje tylko jeden wzorzec kobiety: Matki Polki, a jedyną idolką jest Matka Boska, uczyniła w głowach Polek rewolucję. Nawet jeśli się z tym nie zgadzały – to po raz pierwszy miały szansę to usłyszeć. „Czas na kobiety” – to było hasło pierwszego Kongresu Kobiet. Jest aktualne na każdym kolejnym, a przed nami już dziesiąty.

Nie pamiętam, gdzie znalazłam informację o Kongresie Kobiet. Chyba jednak w prasie. Była dość lakoniczna. Pomyślałam wtedy, że to może być interesujące wydarzenie, ale prawdę mówiąc, nie wiedziałam czego konkretnie oczekiwać. Zarejestrowałam się i pojechałam. W sobotni poranek zaparkowałam pod Pałacem Kultury i zaskoczona stwierdziłam, że w kierunku Sali Kongresowej podąża sporo kobiet. W holu był już tłum. Na sali tysiące.

Pamiętam niedowierzanie, które mi towarzyszyło w ciągu całego kongresowego dnia. Mieszkałam wtedy w średniej wielkości mieście powiatowym, gdzie każdego dnia spotyka się jakichś nowych ludzi. Na korytarzach Kongresowej również mijałam same nowe twarze, ale szybko okazało się, że znalazłam się wśród obcych kobiet, które jednak czują, myślą i pragną tego samego co ja. Nagle byłyśmy u siebie, przepełnione radością i dumą, że tak dobrze nam ze sobą, że tak świetnie się rozumiemy. Brak mężczyzn sprawił, że byłyśmy skupione tylko na tym, z czym i po co przyjechałyśmy. Żadna nie oczekiwała męskich komplementów, żadna nie miała potrzeby brylować i błyszczeć.

To, z czym zmagałyśmy się w swoich domach, w miejscach pracy, ta niepewność, czy można o tym głośno mówić, przyznać, że choć pokończyłyśmy szkoły, pracujemy, jesteśmy dobrymi żonami, partnerkami, córkami, to mamy poczucie, że nie jesteśmy w stanie dorównać naszym mężom, ojcom, partnerom. Ale nawet jeśli dorównujemy, to…

Cały artykuł czytaj na stronie liberte.pl

Agnieszka Łuczak - regionalna pełnomocniczka Stowarzyszenia Kongres Kobiet, pełnomocniczka Prezydent Miasta Łodzi ds. równego traktowania

www.liberte.pl